Ontdek het War Heritage Institute tijdens de nationale feestdag! Focus op 1917!

De stand van het WHI in het Warandepark vertelt het verhaal van de Grote Oorlog aan de hand van verschillende onderwerpen:

de app www.beCarto14-18.be, het digitale geoplatform van het Belgische militaire erfgoed, een didactische tentoonstelling over het eerste wereldconflict, de dienst Oorlogsgraven en de Ontmijningsdienst van Defensie en de activiteiten van het fort van Breendonk.

Kom collectiestukken (originele en replica’s) bewonderen met betrekking tot de Grote Oorlog in de West-Vlaamse loopgraven of het Oostfront van het keizerlijke Rusland.

Eveneens tentoongesteld: twee karren voor snelvuurwapens getrokken door honden, de replica van een Mors Minerva-autokanon gebruikt aan het Russische front, een Krupp-kanon van 75 mm van de Belgische veldartillerie en een Ford-ziekenwagen model T uit 1917. Het Franse leger komt aan bod met de lichte Renault FT-tank model 1917, het eerste pantservoertuig met moderne eigenschappen. 

Voor de kinderen (8-16 jaar) is er een Peacekeeper-avonturenspel, waarbij ze in de huid van een soldaat op buitenlandse missie kunnen kruipen. 

Deelnemen is eenvoudig. De kandidaat-Peacekeepers schrijven zich in tussen 10 en 19 uur aan stand 22 van het War Heritage Institute aan de Coudenberg te Brussel. Met een camouflagepet op het hoofd en een marsbevel in de hand voeren de deelnemers 7 opdrachten uit. Zo is er keuze uit onder meer het klauteren in de klimtoren, het ontmijnen, het zich camoufleren, het vervoeren van gewonden, het blindelings overwinnen van obstakels onder radiogeleiding, .... Later op de avond is er een tombola. Er zijn 2 luchtdopen met een militaire helikopter en 2 smartphones Samsung Galaxy J3 te winnen.

 

Het Belgische militaire erfgoed en de herinnering aan de gewapende conflicten op het Belgische grondgebied of waaraan Belgen in het buitenland hebben deelgenomen, opwaarderen: dat is de opdracht van het War Heritage Institute. Het WHI beheert ook een uniek netwerk van militaire musea en sites. We denken daarbij aan het Koninklijk Legermuseum in Brussel, de Dodengang in Diksmuide, het Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk, het Interpretatiecentrum voor de Tweede Wereldoorlog in Bastenaken, de commandobunker uit de Koude Oorlog van de Kemmelberg of het Gunfire-museum in Brasschaat.