De Historische Zaal

De Historische Zaal is één van de oudste tentoonstellingsruimtes in het Koninklijk Legermuseum en besteedt aandacht aan het Belgische leger tussen 1831 en 1914. Ook de boeiende geschiedenis van de burgerwacht komt uitgebreid aan bod.

Meer dan achtduizend collectiestukken wachten er op ontdekking! Overvolle vitrines met kleurrijke uniformen en hoofddeksels herinneren aan een periode waarin de militaire mode nog niet door camouflagekleuren werd bepaald. Enorme portretten en bustes van invloedrijke militairen, indrukwekkende kanonnen en een massa regimentsvlaggen trekken evenzeer onmiddellijk de aandacht.

Bovendien toont de Historische Zaal ook een unieke collectie persoonlijke souvenirs van de eerste twee Belgische koningen. Zowel Leopold I als Leopold II waren opperbevelhebber van het Belgische leger en kregen dan ook elk een aparte vitrine in de zaal, gevuld met talrijke uniformen en persoonlijke bezittingen. Bijkomende blikvangers zijn het veldbed van Leopold I en de driewieler waarmee koning Leopold II aan het einde van zijn leven op de dijk in Oostende fietste.

Een venster op de wereld

De Historische Zaal biedt eveneens een boeiend en uniek venster op de wereld. Vitrines met exotische souvenirs vertellen het verhaal van de Belgische (militaire) aanwezigheid in Italië, Mexico, Afrika en China. De zaal is een portret van België in de 19e eeuw, een glorierijke periode waarin het land tot de grote industriële mogendheden behoorde.

Een museum in het Museum

De Historische Zaal wordt vaak nostalgisch omschreven als een “museum in het Museum”. De tentoonstellingszaal werd in de jaren 1920 volgens een typisch negentiende-eeuws concept ingericht en straalt ondanks latere renovaties nog steeds de patriottische sfeer van toen uit. Maar ook vanuit museologisch standpunt is deze zaal een kind van zijn tijd. Vroeger beschikten musea immers niet over reserves, zodat alle collectiestukken aan het publiek werden getoond.

In de komende jaren plant het Museum een renovatie van de Historische Zaal, zonder echter aan het specifieke karakter van deze tentoonstellingsruimte te raken. Omdat heel wat musea uit deze periode sedertdien ingrijpend werden verbouwd, biedt de Historische Zaal immers een uniek inzicht in een museale opstelling uit lang vervlogen tijden.