Pedagogische Dossiers

Internationaal Humanitair Recht

Samen met het Belgische Rode Kruis werden een rondleiding en een pedagogisch dossier uitgewerkt rond het internationaal humanitair recht. Vertrekkend van de humanitaire uitdagingen tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog gaat dit thematische dossier dieper in op de uitdagingen verbonden aan de hedendaagse conflicten. Op verzoek kan een bezoek aan het Museum worden gecombineerd met een animatie van het Rode Kruis in uw klas.

Ik Heb een Held Ontmoet

Op de vooravond van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog, organiseert het Legermuseum samen met de vzw Isolat een theatervoorstelling over de Grote Oorlog. ‘Ik heb een held ontmoet’ is geschikt voor families en schoolgroepen. (www.isolat.org)
Aan de hand van diverse objecten en jeugdherinneringen stellen de acteur en de marionet een gebeurtenis die meer dan 90 jaar geleden plaats vond opnieuw voor. Met een lach en een traan, een kwinkslag en een beetje magie worden de jonge toeschouwers deelgenoten van een historisch gebeuren.

Interbellum

Een nieuw pedagogisch dossier begeleidt de zaal die de politieke, sociale, economische en militaire aspecten behandelt van het interbellum, de bewogen periode van het einde van de Eerste Wereldoorlog tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

De Tweede Wereldoorlog

Dit dossier begeleidt het parcours over de Tweede Wereldoorlog, van de zomer van 1940 tot de oorlog in de Stille Oceaan. De tentoonstelling illustreert de belangrijkste stappen in het conflict in Europa, in het Middellandse-Zeebekken, in Rusland of in Azië en werpt een bijzondere blik op België, met Belgische soldaten die op verschillende fronten strijden en de bezetting van het grondgebied.

De kleine gids van het Legermuseum

Met deze gids ontdekken kinderen het Museum op een speelse en creatieve manier. Aan de hand van een aantal originele onderwerpen zoals harnassen, camouflage, dieren, muziek en vliegtuigen komen ze heel wat te weten over de fascinerende geschiedenis van het Leger. De leuke doe-opdrachtjes en de mooie tekeningen maken van dit boekje een echt hebbeding!

Te koop in de shop of per bestelling

Wis-eum

Wiskunde leren in het Legermuseum?! Dat is het vertrekpunt van een originele uitstap voor de laatste jaren van het lager onderwijs. 
Aan de hand van de collecties is het inderdaad mogelijk lichamen, vlakken, lengtes of volumes te illustreren en rekenen plezierig te maken. 
Interesse? Download de fiches en reserveer de zak met meetmateriaal dat we u tijdens uw bezoek gratis ter beschikking stellen. 

Voorwaarden: 

Pagina's