Pantserafdeling
De pantserafdeling wordt op 9 mei 1980 ingehuldigd en het geheel omvat voertuigen, transmissiematerieel en stukken van de artillerie en de genie. De collectiestukken worden op basis van gedetailleerde documentatie gerestaureerd. Deze werkzaamheden vinden plaats in de externe reserves die het Museum bijvoorbeeld in Brasschaat (bij Antwerpen) en Bastenaken beheert. Talrijke pantsers worden in deze externe depots tentoongesteld.
Kort overzicht van de pantsergeschiedenis…
Rupsvoertuigen
De Britse tractor met rupsbanden is de voorloper van wat later de tank zou worden. Het voertuig wordt al snel van gepantserde platen voorzien, waardoor het de vijandige beschietingen kan weerstaan. Om de vijand te misleiden, doet het gepantserde rupsvoertuig zijn intrede op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog onder de codenaam “tank”. De “geheime” benaming blijft evenwel in gebruik, zelfs nadat alle legers met de nieuwe uitvinding zijn uitgerust. De brede rupsbanden kunnen alle terreinen aan; de loopgraven en de moerassige gebieden liggen niet langer buiten bereik. Het Legermuseum bezit drie van die indrukwekkende tuigen uit de Grote Oorlog: de Britse Mark IV Male, de Britse Whippet en de Franse Renault FT17.
Diverse functies
De tanks zijn oorspronkelijk bedoeld om de vijandelijke linies te doorboren en artilleriestukken te trekken. De Franse Renault U.E. dient dan weer munitie, voedsel en brandstof te vervoeren. Na de Franse nederlaag in 1940 leggen de Duitsers beslag op een groot aantal van die pantsers. De stukken worden omgebouwd en ingezet voor de verdediging van de vliegvelden.
De Amerikaanse Sherman M32B1 speelt een heel andere rol. Het is een reddingstank die defecte stukken van het front dient weg te halen.
Pantsers worden ook voor verkenningsmissies in vijandelijk gebied ingezet. Een mooi voorbeeld hiervan is de Locust, een verkenningsvoertuig gebruikt door de luchttroepen. Dit kleine pantservoertuig van slechts 8 ton kan makkelijk met zweefvliegtuigen worden verplaatst. Zoals het beestje met dezelfde naam (de sprinkhaan) worden in één enkele sprong grote afstanden overbrugd.
Pantsers voor de artillerie, het gevecht, de redding en de verkenning: alle tankcategorieën worden in onze verzameling voorgesteld.
Het pantserplein
Over enkele jaren zal het volledig vernieuwde vierkante binnenplein van het Jubelpark (een geklasseerde site) zich op de Belgische pantsers toespitsen, met gerestaureerde voertuigen en nieuwe tentoonstellingszalen over de geschiedenis en de operaties van de Belgische landmacht na 1945.
Bezoek de Belgian Tank Museum website.