Conservatie - Restauratie

De rijke en zeer diverse collectie van het Koninklijk Legermuseum is zowel te bewonderen in de vele tentoonstellingszalen van de gebouwen aan het Jubelpark als in de externe sites. Een groot deel van de collectie is echter niet zichtbaar voor het publiek en wordt ondergebracht in de verschillende reserves van het Museum. De objecten bewaren voor toekomstige generaties, dat is één van de kernopdrachten van de instelling.

Geen enkel collectiestuk is immers volledig ongevoelig voor de tand des tijds, of het nu om een harnas, een tank, een vuurwapen, een vliegtuig, een uniform of een schilderij gaat. Elk materiaal gaat na verloop van tijd op zichtbare of onzichtbare wijze verouderen en aftakelen.

De restauratieateliers

Het Koninklijk Legermuseum houdt er verschillende restauratieateliers op na, waarin het fysieke verval van elk type voorwerp wordt aangepakt. Zo zijn er ateliers voor textiel, schilderijen, metaal, vuurwapens, papier en leder, maar ook voor de conservatie van schepen, vliegtuigen en tanks heeft het Museum de nodige kennis in huis.

De zorg voor de goede fysieke conditie van onze collectie gebeurt zowel via conservatie- als restauratiebehandelingen. Bij conservatie wordt degradatie aan een voorwerp afgeremd of gestabiliseerd, terwijl bij restauratie een collectiestuk in een verbeterde staat wordt gebracht.

Preventieve conservatie

Daarnaast speelt ook preventieve conservatie een belangrijke rol, het creëren van de goede omstandigheden voor de bewaring van de collectie op lange termijn. Daarbij wordt bijvoorbeeld gelet op het klimaat van de omgeving, een gepaste opstelling in een tentoonstelling of het veilig transport van collectiestukken.

Momenteel werkt het Koninklijk Legermuseum samen met de Universiteit Antwerpen en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten aan een onderzoeksproject binnen de preventieve conservering. Het AIRCHECQ-project focust op de kwaliteit van de lucht in museale ruimtes.

Voor meer informatie over dit project, surf naar :

https://www.uantwerpen.be/en/projects/airchecq/project-summary/what-is-the-project-about/