Lezing 17 maart: En als we nu eens voor gelijkheid gingen
Heeft de Grote Oorlog de Belgische vrouw geëmancipeerd?
Met de oprichting van de Belgische Liga voor vrouwenrechten in 1892 tracht de Belgische feministische beweging de economische, politieke en sociale omstandigheden van vrouwen te verbeteren en gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bekomen. De Belgische vrouwenorganisaties, veel minder actief dan in andere westerse landen, halen hun inspiratie toch bij hun collega’s die ze op internationale congressen ontmoeten.
Met de Dolle Jaren als achtergrond verkennen we de evolutie in de mentaliteiten en de invloed die de culturele wereld op de feministische eisen uitoefent. De mode bevrijdt het vrouwenlichaam en swingende muziek uit Amerika zet iedereen aan het dansen.
Interesse om meer te weten? Kom dan naar het Legermuseum op zondag 17 maart om 10.30 uur voor de lezing van Emilie Gaillard (in het Frans), specialiste in de Eerste Wereldoorlog
De spreekster
Houder van een Master I en een Master II in de Kunstgeschiedenis, gespecialiseerd in fotografie van de Eerste Wereldoorlog. In 2010-2011 werkt ze als tentoonstellingscommissaris en collectiebeheerder mee aan de opening van het Musée de la Grande Guerre in Meaux (Les femmes dans la Grande Guerre/ Seine-et-Marne, Frankrijk). Ze was medecommissaris van Hondse Oorlog! Dieren in de Grote Oorlog(KLM, Brussel 2009) en werd in 2012 attaché Eerste Wereldoorlog bij het Koninklijk Legermuseum. Ze werkte mee aan verschillende tijdelijke tentoonstellingen (Monumentum– 2012, 14-18 Dat is onze geschiedenis– 2014) en spitste zich de laatste maanden toe op de nieuwe scenografie voor de vaste collectie van het Museum en de tijdelijke tentoonstelling De Grote Oorlog voorbij, 1918-1928(2018) die de herdenking van de Eerste Wereldoorlog feestelijk afsluit.