Een buitengewone nationale feestdag, waarop Covid-19 en bevrijding samenvloeien

75 jaar geleden werd België bevrijd. Die bevrijding betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Dit jaar wordt de plechtigheid van 21 juli in het teken van deze verjaardag gesteld. Een ander bijzonder eerbetoon staat evenwel ook op het programma. We zullen inderdaad onze erkentelijkheid uitdrukken voor alle mannen en vrouwen die op een of andere manier de coronacrisis hebben bestreden.

De feestelijkheden zullen om 14u00 starten. Het defilé zal in beperkte vorm doorgaan. De officiële tribunes zullen tegenover het Koninklijk Paleis worden opgesteld en de koning zal een korte toespraak houden. Koningin Mathilde, prinses Elisabeth, prins Gabriël, prins Emmanuel, prinses Eleonore, prinses Astrid, prins Lorenz en prins Laurent zullen eveneens aanwezig zijn. Vijf F-16’s zullen de nationale driekleur over het evenement trekken en een militaire helikopter zal de Belgische vlag laten wapperen.

De traditionele militaire parade is afgeschaft, maar tien historische voertuigen van de Brigade-Piron, ter beschikking gesteld door het War Heritage Institute, zullen wel present geven. Ze zullen twee dagen lang (zaterdag 18 juli en zondag 19 juli) op het vierkante binnenplein en in de Grote Hal van het Koninklijk Legermuseum te bewonderen zijn.

De plechtigheid zal ook verschillende Belgische artiesten opvoeren en alles zal rechtstreeks op televisie te volgen zijn, opdat iedereen deze wel heel bijzondere nationale feestdag zou kunnen meemaken.

Het gebeuren zal worden afgesloten met een eerbetoon aan de slachtoffers van Covid-19 en aan de verschillende beroepen die op de frontlijn het coronavirus hebben bestreden.

Het War Heritage Institute richt een hartelijk woord van dank aan:

diegenen die de ziekte hebben bestreden: het personeel van de zorginstellingen en de ambulanciers;
diegenen die voor onze naasten gezorgd hebben: het personeel van de rusthuizen en van de kinderopvang;
diegenen die ons beschermd hebben: de ordediensten, de brandweer en de veiligheidsagenten;
diegenen die ons bevoorraad hebben: het personeel van de warenhuizen en de leveranciers;
diegenen die voor onze verplaatsingen instonden: het personeel van het openbaar vervoer;
diegenen die onze straten netjes hebben gehouden: de schoonmaakdiensten en de afvalophalers.

Aan u allen: hartelijk dank voor alles! Voor uw inzet, uw moed en uw doorzettingsvermogen! Zonder uw goede zorgen zou ons dagelijks leven helemaal in het honderd zijn gelopen!

U heeft tijd, wij hebben ruimte! Kom ons een bezoekje brengen en onze collecties ontdekken!

Reservatie: bezoeken.klm@warheritage.be of 02/ 737 78 33