Het War Heritage Institute herdenkt D-Day
Op 6 juni 1944 vindt een evenement plaats dat een ommekeer in de Tweede Wereldoorlog in West-Europa zal betekenen: D-Day of de “Landing in Normandië”.
De Westerse geallieerden organiseren een maritieme landing ondersteund door hevige bombardementen vanuit de lucht of vanop zee en door geparachuteerde luchttroepen. Doelstelling: een nieuw front openen om te trachten een einde te stellen aan de Duitse bezetting van Europa. In de loop van de nacht worden drie divisies gedropt en bij het ochtendgloren zetten 156.000 geallieerde soldaten voet op de 5 Normandische stranden die voor deze operatie werden geselecteerd. Ze moeten het opnemen tegen de 40.000 ingegraven Duitse soldaten die de sector verdedigen. Het succes van de operatie heeft een prijs: meer dan 4.400 geallieerde strijders geven hun leven om een bruggenhoofd te creëren van waaruit in de loop van de volgende maanden Frankrijk, België en Nederland zullen worden bevrijd, om daarna richting Duitsland op te trekken. Aan Duitse zijde sterven tussen 5.000 en 9.000 soldaten. In de twee weken na de landing betalen de Geallieerden een zware tol (meer dan 40.000 militaire slachtoffers) om 10 km op te rukken, want het verzet is hevig.
Vandaag herdenkt het War Heritage Institute alle burgerlijke en militaire slachtoffers. Ze hebben op deze fatale dag en in de loop van de daaropvolgende weken en maanden hun leven gegeven om de democratie, de vrede en de vrijheid in Europa en in de wereld tegen de nazi-barbarij te verdedigen.